Verkopen via online marktplaatsen: ja of nee?

blog marktplaats

Moet ik mijn producten via online marktplaatsen aanbieden?

De grote online marktplaatsen, waaronder we naast bijvoorbeeld Amazon ook bol.com en Fonq scharen, zijn mateloos populair. Hierover schreven we al in een eerder blog. Maar is het aan te raden om je producten op deze marktplaatsen aan te bieden? Yours adviseert, we zetten de vier belangrijkste redenen om dit wel te doen, inclusief een mogelijk risico, voor je uiteen.

Vier redenen om je producten via online marktplaatsen te verkopen

1. Vindbaarheid vergroten

Marktplaatsen zijn knallers van marketingplatformen. Zij weten bezoekers te trekken en over te halen tot (herhaling) aankoop. Potentiele kopers zoeken steeds vaker via bekende marktplaatsen naar producten in plaats van via bijvoorbeeld Google. Zij weten dat ze daar het product naar wens vinden, vergelijken en eenvoudig bestellen en betalen.

Dit betekent voor jou een overvloed aan prospects. Kortom, een bereik dat via je eigen webshop niet te evenaren is. Als je het slim aanpakt promoot je hiermee niet alleen je producten, maar wellicht ook je eigen webshop voor herhalingsaankopen.

2. Versterken marktpositie

Het toevoegen van een marktplaats naast je eigen webshop en communicatiekanalen helpt om je marketingstrategie te versterken. Een marktplaats zet je in om een nieuw publiek te trekken, naamsbekendheid te stimuleren en om meer vertrouwen te winnen. Het verkopen via marktplaatsen is een extra verkoopkanaal dat nieuwe kansen schept.

3. Profiteer van positieve beoordelingen

De meeste online marktplaatsen kennen een review systeem, dat zij intensief inzetten. Het achterlaten van beoordelingen wordt gestimuleerd en al deze reviews zijn een belangrijke overweging voor potentiele kopers. Wanneer jouw product positief wordt beoordeeld, wordt dit als betrouwbaar ervaren. Meer dan 80% van de kopers leest eerst de geplaatste reviews, voordat zij tot aanschaf overgaan. Het is interessant om via online marktplaatsen positieve beoordelingen te verzamelen.

4. Loyaliteit aan online marktplaats

Uit de praktijk blijkt dat kopers graag shoppen bij voor hen vertrouwde online marktplaatsen. Zij zijn ermee vertrouwd geraakt waardoor een bepaalde drempelvrees is weggenomen. Een online marktplaats wint het vertrouwen van kopers om online te winkelen. Hebben ze de weg naar jouw webshop eenmaal gevonden, dan kun jij er alles aan doen om ze met jouw webshop vertrouwd te laten worden.

Contact

Wilt u meer weten over deze case? of wilt u meer informatie over wat wij voor u kunnen betekenen. Neem dan contact met ons op via +31 (0)40 2911 130 of mail naar info@yours-value-logistics.com.

Contact opnemen
reCAPTCHA

Risico

Marktplaatsen zijn ideaal om in te zetten als extra verkoopkanaal. Aan de andere kant baart de krachtige positie van online marktplaatsen steeds meer webondernemers zorgen. De populariteit van de marktplaatsen werkt namelijk als een tweezijdige versterker. Enerzijds willen webwinkels de boot niet missen, waardoor steeds meer shops zich aansluiten. Meer aanmeldingen maken het platform alsmaar sterker. Dit maakt anderzijds marktplaatsen online nog populairder dan de webwinkels in bijvoorbeeld zoekmachines. Welke gevaar brengt dit in de toekomst met zich mee?

Een ander gehoord argument is de prijsstrijd die er op deze marktplaatsen wordt uitgelokt, de concurrenten bevinden zich immers op dezelfde pagina. Het is lastig om je naast prijs, levertijd en beoordelingen op imago en boodschap te onderscheiden. Bovendien verzamelt de marktplaats waardevolle data over jouw producten. Wie zegt dat ze het niet zelf gaan aanbieden?

Conclusie

Ik adviseer om beide werelden in te zetten en vooral je ogen en oren open te houden om zo te weten wat er speelt in e-commerce land. Zorg vooral dat je nadenkt over hoe je met online marktplaatsen je eigen webshop kunt gaan versterken. Dus focus op je eigen verkoopkanaal en zie online marktplaatsen als een perfecte opstap naar meer succes.

Auteur

Over Dennis Vermeulen:

Dennis is in de functie van Accountmanager werkzaam bij Yours binnen de Logistic Services business unit. U kunt zijn expertise én die van zijn team gebruiken om uw logistieke dienstverlening te optimaliseren.

Auteur

Over Arash Bahari Kashani:

Arash is in de functie van product manager werkzaam bij Yours binnen de Logistic Services business unit. U kunt zijn expertise én die van zijn team gebruiken om uw logistieke dienstverlening te optimaliseren.

Contact

Wilt u meer weten over deze case? of wilt u meer informatie over wat wij voor u kunnen betekenen. Neem dan contact met ons op via +31 (0)40 2911 130 of mail naar info@yours-value-logistics.com.

Contact opnemen
reCAPTCHA