Betrouwbare leveringen

Betalen per gebruik

Realtime voorraadbeheer

webshop uitbesteden

Webshop Logistiek: Zelf Doen of Uitbesteden?

Het aantal online verkopen blijft stijgen, waardoor de verwachtingen van consumenten ook toenemen. Dit brengt echter complexiteit met zich mee in het verwerken en verzenden van bestellingen. Je wilt dat jouw webshop soepel blijft draaien binnen het huidige logistieke landschap, maar zonder de controle te verliezen. Dus, wat is de beste keuze: zelf de webshop logistiek beheren of uitbesteden? In deze blog help ik je bij het maken van deze beslissing.

Drie Opties voor Webshop Logistiek

Er zijn verschillende benaderingen voor het afhandelen van de logistiek van jouw webshop. Laten we deze hieronder bespreken.

Optie #1: Zelf de Volledige Webshop Logistiek Beheren

Als de logistiek van je webshop verbonden is met de traditionele logistiek binnen jouw bedrijf, bijvoorbeeld in het geval van een fysieke winkel naast de online shop, dan kun je schaalvoordelen behalen door zelf de volledige logistiek te beheren. Dit kan echter leiden tot extra complexiteit, vooral wanneer het logistieke proces voor business-to-consumer (B2C) wordt vermengd met traditionele processen voor business-to-business (B2B).

Optie #2: Zelf de Webshop Logistiek Beheren, Behalve de Levering

Veel kleine ondernemers kiezen ervoor om, behalve de levering, zelf de volledige logistiek af te handelen. Dit biedt flexibiliteit voor aanvullende logistieke activiteiten zoals het ompakken, bundelen en personaliseren van pakketten. Echter, dit maakt het logistieke proces complexer en beperkt de werk- en levertijden in vergelijking met professionele logistieke dienstverleners. Het kan ook veel extra werk met zich meebrengen, terwijl je je misschien liever concentreert op de kernactiviteiten van je webshop.

Optie #3: Uitbesteden van de Logistiek

Een andere optie is om de logistiek van je webshop volledig uit te besteden. Dit biedt gemak en geeft je de tijd om je te richten op de groei van je webshop. Bovendien profiteren je klanten direct van een professionele logistieke dienstverlening met snelle leveringen en een eenvoudig retourproces. Het is echter verstandig om vooraf de financiële haalbaarheid van deze optie voor jouw webshop te onderzoeken.

Overwegingen voor Retailers

Voor bestaande retailers die een webshop openen, is het gebruikelijk om in eerste instantie zelf de logistiek af te handelen. Naarmate het aantal online bestellingen groeit, kan deze aanpak echter inefficiënt worden. Daarom kiezen veel retailers ervoor om na de opstartfase de logistiek van de webshop te scheiden van die van de fysieke winkels en onder te brengen in een distributiecentrum.

Startende Webshops

Startende webshops doen vaak zelf hun logistiek om kosten te besparen. Toch zijn er ook startende webshops die ervoor kiezen om het logistieke proces direct uit te besteden vanwege een gebrek aan tijd, kennis of interesse. Het uitbesteden van de logistiek kan een goede optie zijn voor webshops met een vast klantenbestand en stabiele omzet, of voor ondernemers die zich willen concentreren op de commerciële aspecten van hun webshop.

Artikel delen:

Samen sparren?

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek om samen de mogelijkheden te bespreken.