marktplaatsen aanbieden

Wat zijn marketplaces

Geschreven door Dennis Vermeulen

Wat zijn marketplaces

(en wat maakt hen zo mateloos populair)?

Online marketplaces zijn booming en momenteel ongekend populair om producten op aan te bieden. Maar wat zijn marketplaces precies en wat maakt hen zo geliefd? In deze blog proberen wij de antwoorden te geven.

Wat zijn online marketplaces?

Om in e-commerce terminologie te praten: Een marketplace is een online platform waarop meerdere aanbieders hun producten aanbieden. Onder marketplaces wordt tegenwoordig niet meer alleen de breed bekende advertentiewebsite marktplaats.nl verstaan. Ook Amazon, eBay, bol.com en fonq worden onder deze noemer geschaard.

Online marketplaces zijn voor online ondernemers een interessant verkoopkanaal. Deze sites trekken ongelofelijk veel bezoekers en dus potentiële kopers aan. Ondernemers varen mee op de naamsbekendheid en marketinginspanningen van deze marketplaces en betalen in ruil hiervoor een bijdrage per verkocht product.

Wat maakt marketpaces zo buitengewoon populair?

Dat marketplaces sterk groeiende zijn heeft vooral te maken met de opkomst van de grote internationale marketplaces. Denk aan Amazon, eBay en Alibaba, maar ook de Nederlandse marketplaces rukken op. Dit is een waardevolle trend voor Nederlandse webwinkels. Zowel in het B2C als B2B segment laten verkopen via marketplaces een groei zien. De redenen dat deze platformen zo geliefd zijn onder consumenten, zijn onder andere:

  • Het brede assortiment
  • Intuïtieve zoekfunctionaliteit
  • Eenvoudig bestel- en betaalproces (met diverse opties)
  • (Vaak) gratis verzending
  • Snelle levering
  • Simpel retourproces
  • Goede bereikbaarheid van professionele klantenservice

Wat kun je met deze ontwikkeling?

Als aanbieder van online producten is het van belang je af te vragen wat de gevolgen hiervan zijn voor je onderneming en wat je er mee moet (en kunt). Wil je hierover meer weten lees dan onze blog ‘Moet ik mijn producten via een marketplaces aanbieden?’

Auteur: Over Dennis Vermeulen

Dennis is in de functie van Accountmanager werkzaam bij Yours binnen de Logistic Services business unit. U kunt zijn expertise én die van zijn team gebruiken om uw logistieke dienstverlening te optimaliseren.

Artikel delen:

Samen sparren?

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek om samen de mogelijkheden te bespreken.